Rezumate proiecte de grup finale – sesiune de iarna (2016-2017)

Influența filmului medical ca mijloc de informare și educare

 Camelia Moise, Lorena Caldeș, Alina Horvath

 O imagine face cât o mie de cuvinte. În filmul medical, o imagine în contextul cuvintelor potrivite, văzută și auzită de oamenii potriviți, poate salva vieți. Aceasta am descoperit în studiul nostru, care pornește de la utilizarea imaginii, mai ales în urma exploziei de tehnologie informatică și de comunicații, pentru consemnarea procedeelor medicale sau a experiențelor pacienților în propagarea informației vitale și educarea profesioniștilor în medicină. Absența studiilor dedicate acestei teme poate reflecta lipsa de coerență a viziunilor legate de cum și pentru ce. Pentru că filme medicale s-au produs, fie și numai pe teritoriul României, de 100 de ani încoace. Ce zic medicii sau viitorii medici, unde și mai ales de ce se opresc lucrurile, acestea sunt întrebările pe care noi le-am ridicat, fără însă pretenția de a fi obținut un răspuns nici foarte concret darămite exhaustiv. Totuși, întrebările sunt valide și deschid oportunități de investigație pe mai departe.

Timp liber și sănătate – analiză a noilor practici cotidiene de îmbunătățire a sănătății

Andreea Paciurea,  Nicoleta Piloiu, Adina Scripcariu, Anais Stăniloiu

Sănătatea este unul din cele mai importante lucruri de care putem beneficia în viață. Dar pentru a ne menține sănătoși nu este suficient doar să mergem la doctor sau să luăm pastile din când în când. Sănătatea trebuie întreținută mereu, inclusiv în timpul liber, prin diferite practici. Prin acest eseu am încercat să vedem cum își mențin oamenii sănătatea în timpul liber.Pentru aceasta, ne-am axat pe factori ce influențează sănătatea precum alimentația nesănătoasă, mișcarea sau sedentarismul, sau prezența unor obiceiuri nesănătoase precum fumatul sau consumul exagerat de alcool.

În urma chestionarului aplicat de noi am aflat că principalele moduri în care oamenii au grijă de sănătatea lor sunt sportul (mersul la sală, ciclism, alergat, mersul în aer liber) și dieta alimentară (băutul de ceai verde, evitarea mâncatului după ora 7, atenția acordată caloriilor consumate). De asemenea, mulți respondenți regretă stilul sedentar pe care îl au și obiceiurile nesănătoase, și ar vrea să acorde mai multă atenție sănătății, dar invocă motive precum lipsa timpului sau a resurselor financiare, care îi împiedică.

 

Advertisements