Rezumate proiecte individuale finale – sesiune de iarna (2016-2017)

Alimentație și sănătate – analiză a dietelor și noilor curente alimentare

Nicoleta Piloiu

Am ales această temă, deoarece ”suntem ceea ce mâncăm” și totul este chimie în ceea ce privește organismul uman, consider că alimentația influențează direct sănătatea individului, de aceea este important să vedem, eficiența dietelor și noilor curente alimentare, subiect mult discutat, atât în media cât și în viața de zi cu zi.
O dietă constă practic într-un set de reguli alimentare, reguli care impun consumul de nutrienți în anumite cantități și din anumite grupuri de alimente. Aceste reguli sunt dependente de datele biologice ale individului care urmează dieta și variază de la o dietă la alta. Cel mai adesea, oamenii nu respectă structura piramidei alimentelor atunci când vine vorba de mâncare, iar acest fapt atrage după sine probleme de sănătate, disconfort sau obezitate/rahitism.
Astfel ei încearcă să găsească soluții, pentru a scăpa de nemulțumirile sau problemele de sănătate pe care le au. În acest sens s-au dezvoltat noi curente alimentare cum ar fi vegetarian/vegan și diverse diete.
În urma analizei dietei Dukan vs. dieta Daneză, am constat că ambele diete de slăbit funcționează, dovada o fac numeroasele cazuri de persoane care au pierdut kilogramele promise urmând aceste două diete. Dieta daneză urmează modelul dietelor clasice ce promovează slăbitul prin înfometare și nu este întocmai compatibilă cu stilul de viață haotic al zilelor noastre ce necesită o mare cantitate de energie.
În cazul comparației dietei Dukan și noilor curente alimentare, am constat că spre deosebire
de dieta Dukan, unde alimentele interzise vor fi treptat reintroduse, în cazul noilor curente
alimentare presupun scoaterea anumitor alimente definitiv și înlocuirea acestora cu alte alimente vegetale, sau suplimente alimentare.
În concluzie, alimentație sănătoasă și un stil de viață echilibrat, reduce nevoia unei diete sau adoptarea unui nou curent alimentar, iar eficiența oricărei schimbări alimentare, este data de perseverență și hotărâre. Totodată, cheia spre un stil de viață sănătos și gustos, este o alimentație fără excese (echilibrată), consumarea lichidelor-hidratarea și activitatea fizică.

O formă de medicină preventivă – Centrele de sănătate

Alina Horvath

Limitat de timp și de buget, demersul de cercetare prin observare și interviu a ceea ce s-ar putea numi fenomenul (termen îndreptățit, câtă vreme există cel puțin trei exemple similare în România) centrelor de sănătate de tipul celui de la Podiș, a dorit să evalueze impactul real –  imediat și pe termen lung –  în viața pacienților, a regimului de viață recomandat și aplicat, – nutriție și  mișcare -, a procedurilor terapeutice de la fața locului și a educării pe temele bolilor secolului, cauze, tratamente și prevenție.

 Un nou element identificat și adus în discuție este cel spiritual, ca factor de menținere sau redobândire a stării de sănătate, aspect constatat dar nu inclus în programul adresat pacienților. Concluziile nu sunt deloc surprinzătoare în privința beneficiilor acestui mod de intervenție pentru sănătate, dar ridică întrebări legate de motivația individuală și rezistențele culturale.

Explicații subiective ale îmbolnăvirii – construcția discursurilor despre cauze ale boli

Scripcariu Adina Gabriela

Unul din aspectele cele mai importante ale medicinei este descoperirea motivelor pentru care apar diferite probleme de sănătate. Descoperirea acestor motive duce la dezvoltarea unor tratamente eficiente. Și totuși, mulți indivizi au păreri diferite cu privire la motivele adevărate ale îmbolnăvirii față de doctori. Am prezentat mai multe dintre aceste diferențe, de la sfaturi din popor, cum ar fi curentul care cauzează răceli, la motivele invocate de medicina alternativă, cum ar fi aciditatea ridicată a organimului ca urmare a obiceiurilor nesănătoase sau chiar a poluării, la teorii ale conspirației, cum că autismul este de fapt cauzat de vaccinuri. Motivele acestui fenomen nu sunt pe deplin cunoscute, dar lipsa încrederii în cunoștința sau interesele doctorilor și sistemului medical sau schimbarea de mentalitate apărută în ultimii ani sunt considerate cauze importante.

 

Advertisements