Copii de la Terezin

Pe o foaie de hartie de culoare rosie Sonja Spitzowa a realizat un colaj din foi de matematica pe care se poate citi ”volum”, ”rezultat”, ”rest”. Colajul seamana cu un teatru de marionete asa cum este acesta vazut de o fata de unsprezece ani.

spitzova-drawing-terezin

(Sursa: Zidovske Muzeum v Praza)

Aceasta compozitie a fost creata in 1942 in cadrul unor cursuri organizate in lagarul de la Terezin de Friedl Dicker-Brandeis, o profesoara extraordinara si un pionier in ceea ce ulterior se va numi ”terapia prin arta”.

Inainte de a fi transferata la Auschwitz, unde a si murit, ea a ingropat in doua valize peste 4000 de desene ale elevilor sai. Aceste desene au fost descoperite dupa razboi si au fost duse la Jewish Museum din Praga.

children drawing terezin.jpg(Sursa: The Jewish Museum, Prague)

Pe aceasta tema exista mai multe carti interesante scrise de Susan Goldman Rubin (”Fireflies in the Dark: The Story of Friedl Dicker-Brandeis and the Children of Terezin” si ”The Cat with the Yellow Star: Coming of Age in Terezin”), Ruth Thomson (”Terezin: Voices from the Holocaust”), Hana Volavkova (”I Never Saw Another Butterfly: Children’s Drawings and Poems from the Terezin Concentration Camp, 1942-1944”), Linney Wix (”Through a Narrow Window: Friedl Dicker-Brandeis and Her Terezín Students”).

drawing children terezin.jpg

(Sursa: The Jewish Museum, Prague)

 

Advertisements