Strigatul tacut

index

(Sursa: The Museum of Ridiculously Interesting Things)

Agnes Richter, croitoreasa austriaca, a fost internata impotriva vointei sale intr-un spital psihiatric de la varsta de patruzeci de ani pana la moartea sa, douazeci si sase de ani mai tarziu. In spital ea si-a refacut in intregime vesta si lenjeria, in maniera proprie, drept un vestmant care nu are, propriu-zis, nici fata, nici dos. Uniforma lui Agnes a devenit un obiect acoperit in intregime de fraze brodate cu cinci culori diferite, atat de dense si de intrepatrunse incat sunt practic ilizibile. Numai Agnes a detinut secretul pielii sale secunde tatuate, desi ea i-a oferit-o lumii, exteriorului cu maxima generozitate.
Unele cuvinte se pot descifra, de pilda ”eu”, ”al meu”, ”copil”, ”sora”. ”obiceiul meu”, ”nascut in 19 iunie 1873” – ele alaturandu-se numarului ”583 Hubertusburg” (pentru spalatorie), dar si acesta a fost re-brodat de nenumarate ori in maniera personala pentru a se integra in fluxul discursului personal al lui Agnes.

Vesta lui Agnes este actualmente conservata la colectia Prinzhorn a Universitatii din Heidelberg, sub numarul generic 793.

Agnes Richter's jacket

(Sursa: The  Guardian )

Gail Hornstein a scris o carte intreaga plecand de la acest artefact: Agnes’s Jacket: A Psychologist’s Search for the Meanings of Madness.

Un intreg articol dedicat acestei carti si, implicit, lui Agnes Richter, poate fi citit aici.

images

(Sursa: Victoria and Albert Museum)

Alte exemple de broderie ca ”strigat tacut” sunt broderiile cu fir rosu al lui Elizabeth Parker, invatatoare intr-un mic sat din Sussex din secolul 19 sau marele rulou al lui Lorina Bulwer, internata la Great Yarmouth Workhouse in jurul anului 1900.

Advertisements