Ce au lasat in urma

index.jpg

Dupa ce “Willard Psychiatric Center” (de lânga New York) s-a închis în 1995, muncitorii care se ocupau cu demenajarea au gasit sute de valize într-una din cladirile abandonate. Majoritatea acestora nu fusesera deschise de cand proprietarii lor intrasera în respectiva institutie cu decenii în urma.
Valizele si continutul lor se constituie ca “martori” ai vetii acestor oameni, persoane, indivizi.
Gratie acestor “arhive naturale” se pot reface “istorii de viata” inedite ale unor oamenii pe care societatea nu i-a vrut dar care, fiecare în parte, a avut o “poveste” speciala si intrucatva fascinanta. Cei mai mulţi au avut cariere, familii, aspiratii artistice sau intelectuale; majoritatea au suferit pierderi uriase.

1

(Sursa: aici)

Un exemplu:
Dra. Madeline # 22040 (1896 – 1986)
Nascuta la Paris într-o familie dintre cele mai bune a fost admisa la Willard in 1939 unde si-a petrecut ultimii 47 de ani din viaţa. Cu o diploma luata la Sorbona a calatorit mult în Europa si Statele Unite iar în valiza sa s-au gasit numerose fotografii din aceste voiaje, alaturi de numeroase carti de filosofie, literatura, istorie sau muzica. Conform dosarului sau de la Willard, antecendentele sale cuprindeau atractia faţa de stiintele oculte, izolarea de societate si caracterizarile fostilor patroni (drept “stranie, salbatica”).

Dupa internarea la Willard a refuzat mereu sa se supuna regulilor spitalului, plecand de la principiul ca daca a intrat de buna-voie nu va ramane aici decât putin timp. Continua sa sustina acest lucru si în 1965, de exemplu. A murit in 1986 dupa ce a urmat ani de zile un tratament cu neuroleptice si s-a îmbolnavit de diskinezie tardiva.

5

(Sursa: aici)

Mai multe informatii despre “Vietile lor” pe situl The Willard Suitcase Exhibit.

Un intreg proiect construit  plecand de la aceasta arhiva inedita este realizat de fotograful Jon Crispin aici.

Advertisements